2011 m. gruodžio 3 d., šeštadienis

Katla ugnikalnio išsiveržimas gali sukelti planetų nelaimės

Ekspertai sako, kad yra tikimybė, kad ugnikalnis yra šimtus metrų po Islandijos ledynas sukelti didžiausias išsiveržimas praėjusio šimtmečio, ir tai paveiks vandens lygio vandenyno planetoje.
Katla vulkano krateris yra 10 km ir gali sukelti didelę katastrofą. Išsiveržimas būtų išlydyti ledo saugomi Kaldera, todėl dešimtis milijardų galonų vandens srautas rytinėje Islandijos Atlanto vandenyne.

Dėl didelio skaičiaus žemės drebėjimai šioje srityje, ekspertai pradėjo atidžiai stebėti vulkano nuo liepos, kai buvo mažų proporcijų bėrimas.
Nors liepos 9 išsiveržimas buvo nepilnametis, ji pagamino potvynių, kad sunaikino svarbų tiltą, blokuoja prieigą prie kitose saloje keletą dienų.
Katla vulkano Paskutinis svarbus išsiveržimas įvyko 1918 metais ir sukėlė didelių potvynių. Kitoje išsiveržimas, 1755 m., vandens tirpstantys ledynai apimtis buvo lygus tomas gauti derinant didžiausių upių pasaulyje.
Pagal istorinius duomenis, Katla neramumai, dažniausiai kas 40-80 metų. Paskutinis svarbus išsiveržimas įvyko 93 metų, sako ekspertai tokį svarbų renginį, kad gali atsirasti bet kuriuo metu.
Katla dalis ugnikalnių grandinę, kuri apima Laki krateriais. 1783 m. grandinė kilo nenutrūkstamai aštuonis mėnesius, sukurti daugiau pelenų ir sieros dioksido florhidric rūgšties derinys, žuvo vienas iš penkių gyventojų Islandijos ir pusė gyvūnija. Be to, šis išsiveržimas sukėlė badą daugelyje vietų Žemėje, aušinimo visos planetos vienerius metus.
Nors tai yra įmanoma, kad kitas išsiveržimo vulkanas Katla sukurti branduolinės žiemos, ekspertai sako, kad jie nežino, ko tikėtis. Kiekvienas ugnikalnis turi savo asmenybę ir yra "elgesio modelis".
Be to, ekspertai paaiškino, kad poveikis priklauso nuo tipo išsiveržimo ir išoriniai veiksniai.
Pastaruosius dvejus išsiveržimai Islandijoje 2010 m. ir Grimsvotn Eyjafjallajökull 2011 m., buvo labai skirtingi. Nors išsiveržimas buvo santykinai mažas Eyjafjallajökull chemija magma ir gana ilgai nedelsiant prisidėjo prie daugelio Europos skrydžių. Grimsvotn vulkano išsiveržimas, kita vertus, išduotas daug didesnis kiekis lavos, tačiau prireikė tik savaitę ir įdėti pelenų į orą greitai.
Tačiau pagrindinė problema, susijusi su Islandijos klimato kaitos poveikis. Ledynai čia pradėjo slim down ir atšaukia, taip prisidedant prie vandens lygį.
Šaltinis: BBC News

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą